Dodenherdenking

Thema 2020: Geef vrijheid door

Door de maatregelen van de regering in verband met de coronavirus, zal de Dodenherdenking dit jaar niet in zijn traditionele vorm doorgaan.

De gemeente Heusden heeft gekozen voor de volgende opzet:

  • Vanaf 12.00 uur wordt gevlagd op gemeentehuizen en bij de herdenkingsmonumenten;

  • De burgemeester, Willemijn van Hees, legt in de loop van de middag kransen bij de vier herdenkingsplaatsen: Monument Sint Catharinastraat Vlijmen, Plaquette Raadshuisplein Drunen, Plaquette bij de kerk in Elshout en Herdenkingsmonument op het Zuider Bolwerk in Heusden vesting;

  • Deze ceremonie zal plaatsvinden zonder aankondigingen van het tijdstip, zonder publiek, zonder muziek, zonder schutsen of organiserende comités;

  • De kransleggingen worden gefilmd;

  • Om 17.00 uur houdt de burgemeester de 4 mei-toespraak die wordt uitgezonden via de social media-kanalen van de gemeente. Daarin zullen ook beelden van de kransleggingen te zien zijn. Ook de jeugdburgemeesters hebben een rol.

Op deze manier biedt de gemeente iedereen de mogelijkheid op eigen gelegenheid de herdenkingsplaatsen te bezoeken, voor een moment stilte, bloemen te leggen etc. Dit met inachtneming van de door de regering gestelde minimale afstandsnormen.

Vlaggenprotocol

Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen.

 Op De Dam in Amsterdam vindt rond de klok van 20:00 uur de Nationale Herdenking plaats. Ook die is anders van opzet. Zie hiervoor de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.